Miksi stressi lihottaa?

04.03.2020

Miksi stressi lihottaa? Yksi syy tähän on suoraan fysiologinen. Stressitilanteessa verensokeri nousee, kun maksa purkaa sokeria verenkiertoon, jotta taistelu tai pakeneminen olisi mahdollista. Tämä korkea verensokeritaso saa aikaan lihomisen. Korkeat stressitasot aiheuttavat myös negatiivisia muutoksia mikrobikannassa. Tämä saattaa pahentaa lihomista.

Stressi huonontaa myös yöunta ja palautumista. Näin ollen väsyneenä valitsemme "huonompaa" ja nopea hiilihydraattisempaa ruokaa kuin hyvin nukkuneena. Väsyneenä emme ehkä jaksa panostaa terveellisiin elintapoihin, joten liikunnan harrastaminen jää vähemmälle ja kaupassa emme pysty vastustamaan herkkuja.

Kolmas syy miksi stressi lihottaa on emotionaalinen. Stressaantunut ihminen harrastaa enemmän tunnesyömistä. Stressaantuneena keho ja mieli ovat uupuneita, jolloin saatamme hakea ruoasta lohtua tai pikaista piristymistä.

Stressi vaikuttaa myös ravintoaineiden imeytymiseen negatiivisesti. Tiesitkö, että terveellinen ruoka ei auta, jos ravintoaineet eivät pääse imeytymään? Imeytymistä heikentää stressi, sillä stressaavassa kehossa ruoansulatus ei toimi optimaalisesti. Kannattaa siis yrittää vähentää omaa stressitasoaan. Ruoka-aineiden imeytymistä parantaa myös rauhalliset ruokailuhetket. Stressaantunut ihminen on usein kiireinen ja hotkiessa ruokaa ei tule kunnolla purtua ja näin ollen kiireessä syödyn lounaan ravintoaineet jäävät hyödyntämättä.

Muita stressin aiheuttamia tuntemuksia:

aamuväsymys

kortisolitasojen poikkeamat

verenpaineen nousu

sokerin himo

lihaskireydet

keskittymisvaikeudet

väsymys

suoliston oireet

lihasmassan heikkeneminen

masennus

Mistä löytyisi apua?

Stressin vähentämiseen on paljon apukeinoja saatavilla. Usein kyseessä on vain, että sinun täytyy löytää toimivat keinot juuri sinulle, oli se sitten meditaatiota, joogaa, venyttelyä, metsässä kävelyä, ystävän kanssa kahvittelua. Tutkimusten mukaan kaikkein parhaimpia tuloksia stressin lievittämisessä ollaan saatu sillä, että asialle on tehty jotakin joka päivä. Pelkkä lomien odottaminen ja akkujen lataaminen silloin ei riitä, sillä loman antama hyöty ulottuu vain pariin viikkoon. Tärkeää onkin löytää sopivat keinot lievittää stressiä arjen keskellä. Mitä sinä voisit tehdä työpäivän jälkeen, jotta palautuisit paremmin? Voisitko käydä pienellä lenkillä, syödä terveellisen iltapalan, venytellä tai nauttia saunan lämmöstä?

Lähteenä käytetty osittain Annika Havasteen kirjaa Suolistoa hoitamalla superaivot.

💗 Jennikatja