Miten onnistua painonhallinnassa?

23.03.2021


Mitä yhteistä on heillä, jotka ovat onnistuneet painonhallinnassa? Tässä postauksessa syvennytään tähän asiaan. Olen ohjannut monia painonhallintaryhmiä sekä valmentanut yksilöasiakkaita painonhallintaan liittyvissä asioissa, joten jaan tässä asiakkaiden kokemuksia sekä käytän lähteenä Helsingin sanomien artikkelia Nämä viisi asiaa yhdistävät onnistuneita elämäntapamuutoksia.


1. Ymmärrä motivaation tärkeys

On ihan ok, että alkuun lähdetään liikkeelle ulkoisesta motivaatiosta. Esimerkkinä tällaisesta voi olla huoli omasta terveydestä esim kohonneista kolesteroliarvoista tai vaa'n lukema on alkanut kauhistuttaa. Kuitenkin pidemmän päälle on tärkeää ymmärtää sisäisen motivaation tärkeys. Kun alat huolehtimaan itsestäsi, huomaat, että jo itsessään treenin tuoma hyvä olo riittää syyksi lähteä liikkeelle. Mitä pidemmälle elämäntaparemontissa mennään, sitä tärkeämmässä roolissa on juurikin sisäinen motivaatio.

2. Rutiinit

Kun hyvistä elämäntavoista tulee rutiineja, sinulla on parempi mahdollisuus onnistua. Tee pieniä, uusia ja parempia tekoja joka viikko ja jatka sinnikkäästi näiden tekemistä joka päivä.

3. Armollisuus

Olemme vain ihmisiä, jotka elävät tavallista arkea. Näihin arjen hetkiin kuuluvat myös vastoinkäymiset ja "repsahdukset". Siksi olisi hyvä jo etukäteen pohtia näitä tilanteita ja vaikutuksia omaan elämään. Seuraava päivä on aina uusi alku tai mahdollisuus jatkaa parempia tapoja.

4. Tavoitteet

Aivan alkuun tarvitset motivaatiota ja tavoitteen, jonka vuoksi ryhtyä elämäntaparemonttiin. Haluatko pystyä juoksemaan viisi kilometriä? Haluatko olla virkeämpi? Haluatko nukkua paremmin? Halutko päästä irti sokerikoukusta?

5.Valmistautuminen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä siis aikaa suunnitteluun. Suunnittele seuraavan päivän ruoat ennakkoon. Varaudu myös mahdollisiin "repsahduksiin" ja "esteisiin" jo ennalta. Elämässä tapahtuu kaikenlaista ja mitä paremmin miettii omia käyttäyttymismallejaan näissä tilanteissa, sitä enemmän oppii itsestään ja pystyy muuttamaan omia toimintamallejaan.

Viimeisenä voisin mainita tärkeän asian. Mitä vähemmän keskittyy painon lukemaan ja mitä vähemmän laihduttamisesta stressaa ja sen sijaan keskittyy vain elämäntapojen parantamiseen, sitä todennäköisesti onnistut.

❤ Jennikatja