en-Painonhallinnan kulmakivet

18/09/2019

Syksy saapuu hiljalleen ja lehtiin ilmestyvät tutun tyyliset otsikot "Näin karistat lomakilosi" tai "Noudata tätä ruokavaliota ja painosi putoaa kuin itsestään". Mielestäni on hyvä, että syksy saa passiiviset ihmiset liikkeelle ja kiinnostumaan laihduttamisesta mutta laihduttamisen sijaan kannustaisinkin tarkkailemaam omia elämäntapojaan kokonaisvaltaisemmin. Esimerkiksi ensiksi kannattaisi kiinnittää huomiota riittävään päivittäiseen uneen, sillä univaje vaikeuttaa painonhallintaa merkittävästi. Toiseksi olisi hyvä pohtia omia ruokailu- ja liikuntatottumuksia ja tehdä näissä pieniä muutoksia kerralla. Alle olen koonnut muutaman vinkin, joiden avulla pystyt hallitsemaan painoasi. Osan vinkeistä olen poiminut Pirjo Saarnian kirjasta Ruoan terveysvaikutukset.

1. Opettele säännöllinen ateriarytmi

Aloita päiväsi kuitupitoisella aamupalalla, kuten kaurapuurolla. Syö aina 3-4 tunnin välein.

2. Lisää kuituja jokaiselle ateriallesi

Suomalaiset saavat liian vähän kuituja ruokavaliostaan, mikä taas vaikeuttaa painonhallintaa ja kasaa terveysongelmia. Kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja kylläisyys kestää pidempään.On erittäin tärkeää syödä leipää, jonka kuitupitoisuus on vähintään 10 g/ 100g.

3. Lisää kasvisten määrää ruokavaliossasi

Tämä on yksinkertaisesta: jokaisella aterialla tulisi nauttia kasviksia jossain muodossa. Kuori porkkanoita valmiiksi ja huuhtele kirsikkatomaatit rasiaan ja ota mukaan töihin.

4. Syö riittävästi proteiinipitoista ruokaa

Se täyttää parhaiten ja säilyttää lihasmassan.

5. Karsi turhat piilorasvat ja piilosokerit

Muista kohtuus myös kevyttuotteissa. Ei siis keksejä ja pullaa joka päivä.

6. Tee sopimus itsesi kanssa

Päätä, että herkuttelet vain yhtenä päivänä viikossa. Jos herkuttelet koko viikonlopun, kattaa herkuttelu jo kolmasosan sinun viikostasi!

7. Pieni päätös päivässä

Ota pieniä askelia. Mieti, mitä voisit tehdä juuri tänään terveytesi eteen? Voisitko panostaa terveelliseen aamupalaan tai lisätä yhden välipalan ennen kuin lähdet töistä kauppaan? Pienien päätösten avulla painonhallinta sujuu kuin itsestään.

8. Älä osta vierasvaroja kaappiin

Tällä huijaat vain itseäsi. Jos herkkua ei löydy kaapistasi, et todennäköisesti sitä syökään! Jos vieraat yllättävät tulollaan, voit aina tarjota jotakin terveellisempään, kuten smoothien tai voileipiä. Samalla teet myös vieraillesi terveysteon 😃

9. Opettele ottamaan painonhallinta rennosti

Syöminen on nautinto. Vaali omaa kehoasi tarjoamalla sille ravintorikasta ruokaa. Mieti millaiselta sinusta tuntuu kevyemmän aterian jälkeen verrattuna pikaruoka-aterian jälkeistä ähkyä? Tee vain sellaisia muutoksia, joita luulet pystyväsi toteuttamaan vielä puolen vuoden päästä.

Jos kaipaat vielä lisää apua ja vinkkejä painonhallintaan, niin kaikista suosituin verkkovalmennukseni Laihduttajan ruokavalio on nyt kampanjahintaan 19,90. Monet entiset jojo-laihduttajat ovat onnistuneet pudottamaan painoaan juuri tämän valmennuksen avulla, sillä tässä opimme syömään säännöllisesti ravintorikkaita ruokia, jolloin aineenvaihdunta palaa "normaaliksi" ja mieliteot herkkuja kohtaan vähenevät.

Tsemppiä ja menestystä juuri Sinun painonhallinta matkallesi!

💗 Jennikatja