en-Mitä leivän päälle tulisi laittaa: voita vai margariinia?

31/05/2019

Ravinnon rasvat ovat mielenkiintoinen aihe, sillä ne herättävät monenlaista keskustelua. Monet asiakkaani usein kysyvätkin mitä rasvaa tulisi suosia: voita,margariinia, kookosöljyä, rypsiöljyä vai oliiviöljyä?

Rypsiöljy on ollut kauan suomalaisten suosikki ja yleiset ravitsemussuositukset myös suosittelevat sen käyttöä. Rypsiöljystä saadaan mm. omega 3-rasvahappoja. Oma mielipiteeni on, että rypsiöljy on ihan ok öljy verrattuna esimerkiksi auringonkukkaöljyyn, mutta itse en kuitenkaan suosi rypsiöljyä, koska se on prosessoitu öljy. Rypsiöljy on siis käynyt tietyn kemiallisen prosessoinnin läpi. Tämän vuoksi suosin kylmäpuristettua ja prosessoimattomia öljyjä, kuten oliiviöljyä ja vehnänalkioöljyä, joita ei ole prosessoitu mitenkään. Uskon, että prosessoimaton ja mahdollisimman luonnonmukainen tuote on keholle kaikkein paras vaihtoehto.

Mites sitten kookosöljy? Kookosöljy on hyvin trendikäs, mutta viralliset ravitsemussuositukset eivät sen käyttöä suosittele. Miksi? Kookosöljy sisältää "kovaa" tyydyttynyttä rasvaa, joka voi nostaa kolesteroliarvoja. Kookosöljyssä on tyydyttynyttä rasvaa 87g per 100g. Toisin sanoen, jos kärsit korkeasta kolesterolista, kookosöljy ei ole sinulle paras vaihtoehto. Itse käytän kookosöljyä vain ruoanvalmistuksessa (koska se ei härskiinny korkeassa lämpötilassa) ja raakaleivonnaisissa, kuten raakasuklaan valmistuksessa. Kookosöljynhän on sanottu olevan terveystuote, mutta itse suhtaudun tähän väitteeseen varovaisesti. Lue lisää täältä.

Mitä tulee margariineihin niin itselleni niiden käyttö on ehdoton ei. Margariinit ovat teollisuuden tuote ja siksi pitkälti prosessoitu. Osa margariineista sisältää kovetettua kasviöljyä, joka voi muuttua transrasvaksi. Kaikkihan tietävät, miten haitallisia transrasvat ovat. Mitä sitten laitan leivän päälle?Margariinit korvaan luomuvoilla tai itse tehdyllä levitteellä, johon tulee 1dl oliiviöljyä, 100g luomuvoita, hieman vettä ja mausteita, kuten valkosipulia ja timjamia.

Rasvoista puhuttaessa tulee keskusteluissa usein esiin omega 3 kapselit niin miten on näiden laita?En suosittele omega 3-kapseleiden käyttöä, koska ihmiskeho pystyy muodostamaan ravinnosta saadusta alfalinoleenihaposta DHA:ta ja EPA:a eli omega 3:sta. Siksi näiden kapselien nauttiminen ei ole välttämätöntä. Alfalinoleenihappoa saadaan esimerkiksi vehnänalkioöljystä ja pähkinöistä.

Itse etupäässä suosittelen asiakkaille ravintorikasta ruokaa ja vasta sitten tarvittaessa lisäravinteita. Jos vitamiineista on selkeästi puutetta, suosittelen ensisijaisesti monivitamiinia ja d-vitamiinia kuin sitä, että syötäisiin yksittäisiä vitamiineja suurempia määriä. Tämä siksi, koska vitamiineilla on yleensä vastavaikuttaja pareja, mikä tarkoittaa, että yhden vitamiinin korostuessa, toisen vitamiinin imeytyminen heikkenee. Esimerkiksi jos nautitaan sinkkiä suurina määrinä, haittaa se kuparin imeytymistä.

Lisäravinteissakin Less is more.


💗  Jennikatja